Rotfruktspaj med bacon

Serverar: 6 portioner

Rotfrukter, dill och Västerbottenost ger den här goda pajen en nordisk smak. Knaperstekt bacon ger en god sälta.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör
  • 3 dl siktat dinkel- eller vetemjöl
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 150 g rotselleri
  • 1 pkt bacon, 140 g
  • 2 dl strimlad purjolök
  • 1 dl hackad dill
  • 2 dl riven västerbottenost
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Instruktioner

    1. Ugn 200º.
    2. Blanda ihop smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vatten och blanda ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en stor pajform, 28 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och låt den vila i kylen minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
    3. Skala och skär rotfrukterna i tunna strimlor. Förväll dem i lättsaltat vatten cirka 2 minuter. Häll av kokvattnet och låt dem svalna.
    4. Strimla och knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
    5. Blanda rotfrukter, bacon, purjolök, dill och ost i pajskalet.
    6. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över grönsakerna. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben