Fantastiskt god kola för den som är svag för saffran.
Ingredienser
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 g saffran
2 msk smör
Ev 1 msk glukos
Instruktioner
- Blanda samman alla ingredienser i en kastrull.
Kokas i ca 40 minuter, tiden beror på hur vid kastrullen är, ju vidare kastrull dessto kortare koktid.
- Vill man kan man även använda termometer och kolablandningen kokas då till ca 130 grader.
Gör kulprov för att se om kolan har önskad konsistens.
- Kulprovet består av ett glas kallt vatten som man droppar lite av kolasmeten i, kan man då forma en liten kula är smeten klar.
- Häll upp i smord form eller en form klädd med bakplåtspapper.
Låt svalna och skär sedan i kuber som med fördel slås in i cellofan eller smörpapper.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Den blev god, men lite lös.. skulle fått koka lite till. Men smaken var det absolut inget fel på :)
Väldigt gott. Ska servera på vår julfest nästa vecka. Jag älskar saffran (bullar, mat, glass.etc) och tyckte detta va super. 5 stjärnor!