Saftig blåbärs- och citronkaka

Serverar: 12 portioner

Såååååå god helt enkelt...

Ingredienser

  • 225 g smör (rumsvarmt)
  • 225 g råsocker
  • 4 ägg
  • 250 g vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 citron
  • 25 g mandlar
  • 200 g frysta eller färska blåbär
  • Sockerlag
  • Saften av 2 citroner
  • 115 g råsocker
  • Florsocker
  • Vatten
  • Instruktioner

    1. Smöra en fyrkantig bakform, 20 x 20 cm, och klä den med bakplåtspapper Sätt ugnen på 180 grader.
    2. Knäck äggen i en skål och vispa dem lätt.
    3. Riv citronen och pressa ur saften.
    4. Rör smör och socker ljust och luftigt i en skål. Rör ner det uppvispade ägget lite i taget och tillsätt lite vetemjöl mot slutet så att degen lättare hänger ihop. Rör ner rivet citronskal och vänd sedan ner resten av mjölet och så mycket citronsaft att smeten blir trögflytande.
    5. Vänd ner 3/4 delar av blåbären och bred sedan ut smeten i formen. Jämna ut smeten och strö till sist ut de resterande blåbären.
    6. Grädda kakan i ca 1 timme (tills den känns fast) Stick med en provsticka i mitten av kakan. När den är torr är den klar.
    7. Rör samman citronsaft och socker i en skål. Stick hål över hela kakan med en provsticka direkt när du tagit ur kakan ur ugnen och häll över sockerlagen. Låt kakan kallna i formen.
    8. Blanda lite florsocker med några droppar vatten. Ringla med hjälp av en gaffel rutmönster över kakan. Skär den sedan i 12 bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Maripoosa 28 oktober 2008

    vad ska man göra med mandeln? Låter som en god kaka :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben