Mycket gott och enkelt att baka.
På bilden har jag strösslat med solrosfrön men de faller av lätt så det är slöseri egentligen.
Ingredienser
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 g jäst
50 g smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 11 dl vetemjöl, gärna special
Instruktioner
Häll 6 dl av mjölken i en kastrull och koka upp den tillsammans med havregrynen. Ta av den från plattan. Häll sedan i resten av mjölken (2 dl), tillsätt smöret och låt sedan gröten svalna till ca 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke eller köksmaskin, tillsätt lite av gröten och lös upp jästen. Häll sedan i resten av gröten samt övriga ingredienser. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba 5 minuter (10 minuter för hand) till degen är elastisk och smidig. Degen förblir ganska kladdig p.g.a. gröten.
Strö mjöl övertygande och låt jäsa under bakduk eller plastfilm 30 minuter
Förbered en djup långpanneplåt och klä den med bakpapper. När degen jäst klart trycker du ner den varligt, lossar den från bunken och stjälper över i långpannan. Mjöla ytan och händer så du kan trycka ut degen.
Använd en pizzaslicer för att skära degen i 20 bitar. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda i ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler utan bakduk.