Otroligt läcker äppelpaj med goda smakkombinationer. Denna paj har verkligen allt man kan önska sig!
Ingredienser
Pajdeg
6 dl vetemjöl
2 msk socker
2 tsk salt
250 g smör
6-8 msk kallt vatten
1 ägg
2 msk råsocker
Fyllning
2 kg fasta äpplen
3/4 dl muscovadosocker (50 g)
3/4 dl socker (50 g)
½ tsk malen kanel
1/4 tsk riven muskot
1 msk nypressad limesaft
3 msk maizena
1/4 tsk salt
Karamell
3 dl socker
½ dl vatten
1 tsk nypressad limesaft
3 dl vispgrädde
½ tsk salt
Servering
Vaniljsås eller vaniljglass
Instruktioner
- Pajdeg:
Mixa ihop vetemjöl, socker, salt och smör. Tillsätt vatten. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
- Karamellsås:
Koka socker, vatten och lime till en ljus karamell. Häll på grädden och låt alltsammans koka ihop några minuter till en kolasås. Rör i botten emellanåt. Tillsätt saltet. Låt såsen svalna.
- Fyllning:
Kärna ur äpplena och dela dem i klyftor. Lägg klyftorna i en stor kastrull, tillsätt muscovadosocker, socker, kanel, muskot och limesaft. Sjud äpplena i blandningen några minuter och rör om ett par gånger. Dra bort kastrullen från plattan och rör i maizenan, strö över saltet. Låt fyllningen svalna.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela degen i två bitar. Fodra en pajform, 24 cm i diameter med en av bitarna. Nagga botten med en gaffel. Vänd ner 1 dl av kolasåsen i äppelblandningen. Häll i pajskalet. Spara resten av kolasåsen till att servera bredvid pajen.
- Kavla ut den andra degbiten och sporra eller skär ut remsor, ca 1½ cm breda. Lägg dem i ett rutmönster över äppelklyftorna. Tryck till remsorna i pajbotten så att de sitter fast. Vispa upp ägget lätt med en gaffel. Pensla degen med ägget och strö över råsocker.
- Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter.
- Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass och kolasåsen.
Liknande recept
Kommentarer (0)