Salty Caramell Applepie

Serverar: 12 portioner

Otroligt läcker äppelpaj med goda smakkombinationer. Denna paj har verkligen allt man kan önska sig!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 250 g smör
  • 6-8 msk kallt vatten
  • 1 ägg
  • 2 msk råsocker
  • Fyllning
  • 2 kg fasta äpplen
  • 3/4 dl muscovadosocker (50 g)
  • 3/4 dl socker (50 g)
  • ½ tsk malen kanel
  • 1/4 tsk riven muskot
  • 1 msk nypressad limesaft
  • 3 msk maizena
  • 1/4 tsk salt
  • Karamell
  • 3 dl socker
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk nypressad limesaft
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • Servering
  • Vaniljsås eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Mixa ihop vetemjöl, socker, salt och smör. Tillsätt vatten. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
    2. Karamellsås: Koka socker, vatten och lime till en ljus karamell. Häll på grädden och låt alltsammans koka ihop några minuter till en kolasås. Rör i botten emellanåt. Tillsätt saltet. Låt såsen svalna.
    3. Fyllning: Kärna ur äpplena och dela dem i klyftor. Lägg klyftorna i en stor kastrull, tillsätt muscovadosocker, socker, kanel, muskot och limesaft. Sjud äpplena i blandningen några minuter och rör om ett par gånger. Dra bort kastrullen från plattan och rör i maizenan, strö över saltet. Låt fyllningen svalna.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Dela degen i två bitar. Fodra en pajform, 24 cm i diameter med en av bitarna. Nagga botten med en gaffel. Vänd ner 1 dl av kolasåsen i äppelblandningen. Häll i pajskalet. Spara resten av kolasåsen till att servera bredvid pajen.
    6. Kavla ut den andra degbiten och sporra eller skär ut remsor, ca 1½ cm breda. Lägg dem i ett rutmönster över äppelklyftorna. Tryck till remsorna i pajbotten så att de sitter fast. Vispa upp ägget lätt med en gaffel. Pensla degen med ägget och strö över råsocker.
    7. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter.
    8. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass och kolasåsen.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben