American applepie

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme 35 minuter

Mycket god paj och inte svår att baka

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 ekologiskt ägg
  • ½ msk vatten
  • Pensling
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk råsocker
  • Fyllning
  • 12 stora Granny Smith äpplen
  • 1 citron, saften
  • 50 g smör
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk kanel, mald
  • 1 tsk ingefära, malen
  • Instruktioner

    1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
    2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
    3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.
    4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.
    5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
    6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
    7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
    8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
    9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
    10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
    11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
    12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
    13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
    14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär småsnitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben