Semlor med citronrasp

Serverar: 8-10 portioner

Roligt med lite nya varianter!

Ingredienser

  • 1/2 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1/2 dl vit sirap
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • Ca 8 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
  • Fyllning beräknat för en semla
  • 1 dl (ca 30 g) grovt riven mandelmassa
  • rivet skal från 1/2 citron
  • Ca 1/2 dl vispad grädde
  • Dekor
  • Ca 1 tsk florsocker per semla
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till 37 grader (fingervärme). Vispa ut jästen i vätskan. Tillsätt smöret i klickar, sirap, salt och ägg. Arbeta inte ner mer mjöl än nödvändigt. Mängden beror lite på hur stort ägget är. Låt jäsa i cirka 30 minuter eller till dubbel storlek.
    2. Dela degen i 8-10 bitar och rulla dem till bollar. Låt jäsa på bakplåtspapper på plåt i ytterligare 30 minuter. Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme cirka 10 minuter.
    3. Skär av lock på bullarna. Fyll med mandelmassan som blandats med citronskal och grädde. Lägg på locket och garnera med florsockret.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    18-24
    5
    1 h 30 min
    12
    3
    5
    1 h 15 min
    24-28
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben