Semlor - söta minisemlor

Serverar: 30-32 portioner

Tid: 2 timmar

Små godingar som man kan med gott samvete ta två ...eller kanske tre av. :) Jag kan berätta en hemlis men det stannar mellan oss va`? Jag tog faktiskt 3 stycken. Testade fylla några stycken men Nutella istället för mandelmassa. Blandade inkråmet från semlorna med Nutella ( 1 msk Nutella per minisemla ) och lite mjölk till lagom konsistens. Visst goda men jag föredrar originalet. Vad tycker ni själva, nykomlingen eller originalet?

Ingredienser

  • Ingredienser till bullar
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 50 g jäst
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 1 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 10 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 250 g mandelmassa
  • lite mjölk
  • inkråm från bullarna
  • Garnering
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ca 1 dl florsocker
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200º C. Smält smör i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och sockret och låt vätskan bli fingervarmt, ca 37º. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska. Häll i resten av vätska, kardemumma och ägget. Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. Jag brukar ta hjälp av min assistent men det är inte nödvändigt. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till minst dubbelstorlek. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt. Dela den i 30-32 bitar som du rullar till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och jäs dem övertäckta för ca 30 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende av ugn. Jag gräddade mina i 10 minuter och efter 7 minuter hade jag sänkt värmen till 175º. Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk. Vispa grädden hård så du kan spritsa. Brukar bli bra om man blandar i en knivsudd bakpulver när man vispar grädde. Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så det bildas ett hål. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk. Fyllningen ska vara som en pasta. Fördela fyllningen i hålen på bullarna, spritsa över grädde och sätt på locken. Strö över florsocker.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    18-24
    5
    1 h 30 min
    12
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben