Shish kebab med sumak och yoghurt

Serverar: 8 portioner

Sumak är en krydda som är mald av ett torkat lila bär med sur och fruktig smak. I det här receptet kompletterar den på ett bra sätt de kraftiga lamm- och yoghurtsmakerna. Sumak kan vara svår att få tag på i vanliga svenska mataffärer. Prova butiker med sortiment från Mellanöstern.

Ingredienser

  • 675 g lammfilé, putsad och skuren i 2 cm stora bitar
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk hela fänkålsfrön, rostade och krossade
  • 1/4 tsk cayennepeppar
  • 5 cm ingefära
  • 1½ dl grekisk yoghurt
  • 2 små röda paprikor
  • 2 små gula paprikor
  • 4-6 pärllökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk malen sumak
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 8 långa metallspett
  • Till servering
  • 8 pitabröd
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 tsk malen sumak
  • Ca 50 g ruccola
  • 1 kruka bladpersilja
  • 2 tsk olivolja
  • Saft från ½ citron
  • Instruktioner

    1. Lägg lammbitarna i en skål och strö över krossade kryddor, cayennepeppar och riven ingefära. Häll yoghurten över och blanda väl. Täck och marinera över natten i kylskåp.
    2. Ställ en stor sil över en bunke och häll i lammblandningen. Låt stå och rinna av ordentligt.
    3. Skär paprikorna i halvor, ta bort innanmätet och skär fruktköttet i stora bitar. Lägg i en skål. Tillsätt lök och olivolja. Lägg de avrunna lammbitarna i skålen och blanda väl.
    4. Fördela lamm, paprika och lök i åtta lika stora högar och trä bitarna på spetten. Grilla i 10 minuter, vänd varannan minut så att inte kött och grönsaker blir för brända.
    5. Lägg över kebaberna på ett fat, strö över lite sumak, täck lätt med folie och låt stå några minuter medan du förbereder tillbehören. Slå in bröden i folie och värm dem på grillen.
    6. Häll yoghurten i en liten serveringsskål och strö över lite sumak. Lägg ruccola och persilja i olika skålar och stänk på lite olja och citronsaft. Servera med kebaberna och de värmda bröden.

    Liknande recept

    2.5
    20 min
    4-6
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben