Shish kebab med sumak och yoghurt
Sumak är en krydda som är mald av ett torkat lila bär med sur och fruktig smak. I det här receptet kompletterar den på ett bra sätt de kraftiga lamm- och yoghurtsmakerna. Sumak kan vara svår att få tag på i vanliga svenska mataffärer. Prova butiker med sortiment från Mellanöstern.
Ingredienser
675 g lammfilé, putsad och skuren i 2 cm stora bitar
1 tsk hel spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk hela fänkålsfrön, rostade och krossade
1/4 tsk cayennepeppar
5 cm ingefära
1½ dl grekisk yoghurt
2 små röda paprikor
2 små gula paprikor
4-6 pärllökar
2 msk olivolja
1 msk malen sumak
Salt
Nymalen svartpeppar
8 långa metallspett
Till servering
8 pitabröd
1 dl grekisk yoghurt
1 tsk malen sumak
Ca 50 g ruccola
1 kruka bladpersilja
2 tsk olivolja
Saft från ½ citron
Instruktioner
- Lägg lammbitarna i en skål och strö över krossade kryddor, cayennepeppar och riven ingefära. Häll yoghurten över och blanda väl. Täck och marinera över natten i kylskåp.
- Ställ en stor sil över en bunke och häll i lammblandningen. Låt stå och rinna av ordentligt.
- Skär paprikorna i halvor, ta bort innanmätet och skär fruktköttet i stora bitar. Lägg i en skål. Tillsätt lök och olivolja. Lägg de avrunna lammbitarna i skålen och blanda väl.
- Fördela lamm, paprika och lök i åtta lika stora högar och trä bitarna på spetten. Grilla i 10 minuter, vänd varannan minut så att inte kött och grönsaker blir för brända.
- Lägg över kebaberna på ett fat, strö över lite sumak, täck lätt med folie och låt stå några minuter medan du förbereder tillbehören. Slå in bröden i folie och värm dem på grillen.
- Häll yoghurten i en liten serveringsskål och strö över lite sumak. Lägg ruccola och persilja i olika skålar och stänk på lite olja och citronsaft. Servera med kebaberna och de värmda bröden.
Liknande recept
Kommentarer (0)