Skagentårta

Serverar: 6-8 portioner

Skagenröra, skagentårta, skagentoast... Allt är lika gott.

Ingredienser

  • BOTTEN
  • 200 g kavring
  • 75 g smält smör (eller margarin)
  • FYLLNING
  • 200 g cream cheese(eller philadelphiaost)
  • 250 g kesella
  • 3 msk färskriven pepparrot
  • 300 g skalade hackade räkor
  • 150 g hackade kräftstjärtar
  • 1/2 dl finklippt dill
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • DEKORATION
  • 50 g stenbitsrom
  • dillvippor
  • ev några räkor eller kräftstjärtar
  • Instruktioner

    1. Smula ner kavringen i en matberedare.
    2. Smält matfettet. Blanda samman matfett och kavringsmulor till en deg.
    3. Tryck ut i en rund form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt formen stå svalt i minst 1 timme.
    4. Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen, rör om noga så att det fördelas ordentligt.
    5. Bre ut fyllningen över bottnen, använd en slickepott eller palett för att få en jämn och slät yta. Låt vila svalt i ett par timmar eller över natten. Dekorera och skär i tårtbitar.
    6. Tips! Smaksätt gärna räkorna med juicen från en pressad lime, en aning kajennpeppar och salt. Låt detta dra en stund innan räkorna hackas och blandas med övriga ingredienser. Bekvämt alternativ: Gör botten enligt receptet. Bred över färdig skagenröra och garnera med stenbitsrom och dill.

    Liknande recept

    Kommentarer (7)

    svensbyn 27 september 2009

    Kanon! Hade den som förrätt på vårat bröllop. Gav receptet till catering firman. Dom har använt det flitigt har jag hört!

    541002 1 januari 2011

    kanongod. Bra förrätt som kan förberedas i god tid innan

    Kvarnbo 3 januari 2011

    Bra recept men vad gjorde jag fel, fick den så lös??

    Amika 3 januari 2011

    Oj, kvarnbo. Vad tråkigt... Var kanske kräftstjärtarna och/eller räkorna för blöta? Jag brukar krama ur dem lite försiktigt. Och sen använder jag både philadelphia och kesella med högst fetthalt, för jag tycker att ju mindre fett desto "rinnigare" konsistens? :) Samma sak om pepparroten är väldigt saftig så brukar jag krama ur den med lite försiktigt. :)

    beca 10 januari 2011

    Hej Bjöd på denna som förrätt på nyårsafton och trettondagsafton. Den blev mycket uppskattad. Jag blandade i finskuren kallrökt lax också. Kommer garanterat att göra den fler gånger.

    Wickis 29 december 2016

    Låter galet gott och fina betyg. Tänkte göra i små portioner till förätt, kan man stansa ut rostat bröd måntro? någon som provat?

    Wickis 14 januari 2017

    Mycket gott och uppskattat! Lätt att göra! Gjorde "munsbitar", gick bra att förbereda så jag behövde bara dekorera innan servering.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben