Skotsk vinterkaka

Serverar: 12 portioner

Mycket god kaka, till dessert

Ingredienser

  • 5 torkade fikon
  • 8 torkade dadlar
  • 8 torkade aprikoser
  • ½ dl korinter (eller russin)
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl apelsinmarmelad,gärna skotsk
  • 2 dl riven mandelmassa (ca 100 g)
  • 1½ dl strösocker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1½ dl Whisky
  • 1 dl Cointreau,Grand Marnier eller annan citruslikör Till formen
  • Smör
  • Ströbröd
  • Till servering
  • Vaniljglass
  • Aprikosmarmelad
  • Instruktioner

    1. Blötlägg den torkade frukten över natten. Låt frukten rinna av och hacka den tillsammans med mandeln och valnötterna. Blanda frukthacket med marmeladen och mandelmassan.
    2. Sätt ugnen på 200°C. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en luftig smet. Blanda i grädden. Blanda mjölet med bakpulvret och kryddorna och blanda ner det i smeten.
    3. Rör ner fruktblandningen och blanda ordentligt. Häll smeten i formen. Grädda kakan 45–50 minuter på nedersta falsen.
    4. Sänk ev värmen till 175°C efter halva tiden om kakan börjar se mörk ut, eller lägg på aluminiumfolie mot slutet. Stäng därefter av ugnen och låt kakan svalna på eftervärmen (ca 2 timmar).
    5. När kakan kallnat, lägg den på ett fat men låt den löstagbara kanten sitta kvar. Skeda över whisky och likör. Låt kakan stå 2 dagar i kylen, så att den blir riktigt saftig, men servera den rumsvarm.
    6. Halvsmält vaniljglass och en klick aprikosmarmelad är gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben