Smålandskringlor

Serverar: 30 portioner

Ett recept som jag har haft i säkert 25 år, som jag än idag bakar lite då och då. Annorlunda matbröd som passar till en god ost och gurka.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 8 dl rågmjöl
  • 2 dl gräddfil
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornsalt
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i bunken. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader (fingervarm). Häll över jästen och blanda. Tillsätt socker, salt, rågmjöl och 3 dl vetemjöl. Låt jäsa 40 minuter.
    2. Tillsätt gräddfil, hjorthornsalt och resten av vetemjölet. Dela degen i fem delar och varje del i sex bitar. Forma till kringlor och lägg på bakplåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda i 225 grader i ca 7 - 10 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    rosco 13 oktober 2010

    Toppenbra recept! Har bakt dem flera gånger och de är mycket uppskattade av både barn o barnbarn! Tack så mycket!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben