Landskapsbröd Smålandskringlor

Serverar: 20 portioner

Kringla är ursprungligen ett isländskt ord som betyder ring. Mycket av det som idag kallas för ringar benämndes förr som kringlor. Smålandskringlor finns i många varianter. I västra Småland kallas dessa bakverk för lunsar. Kringlorna äts med smör och ost och passar utmärkt för utflykt eller mellanmål. Smålandskringlan kan också vara bakad på enbart vetemjöl och gräddfil och blir då mer en kaffekringla. Det sägs att smålandskringlorna fick följa med emigranterna till Amerika som färdkost.

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 7 dl grovt rågmjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornsalt
  • ½ tsk bikarbonat
  • Instruktioner

    Smält smöret och tillsätt mjölk, grädde och ägg. Blanda mjöl, hjorthornssalt, bikarbonat och socker. Rör ner i vätskan och arbeta ihop till en jämn deg. Dela degen i två delar och rulla ut till längder. Dela längderna i 10 bitar. Baka ut till runda kringlor och lägg på smord plåt. Grädda direkt i 250° i ca 10 minuter tills kringlorna har fått fin färg. Låt kallna under bakduk på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben