Ärtbulla-tunnbröd från Dalarna
Laknäsbulla eller som vi kallar det Ärtbulla är typisk landskapsbröd från Dalarna och speciellt vid jul.
Mamma bakade alltid detta vid jul när jag var liten men nu är det min tur att vara mamma och baka åt en liten.
Letade runt på nätet men hittade inte detta "rätta" receptet utan fick mamma att leta reda på det..
Ärtmjöl kan vara lite knepigt att hitta, men fråga i din butiken så brukar de kunna fixa det, om de inte redan har det.
Ingredienser
8½ hg kokt och pressad potatis
3/4 dl socker
3/4 dl ljussirap
75 g margarin/smör
5 dl mjölk
50 g jäst
850 g vetemjöl
75 g ärtmjöl
Instruktioner
- Blanda den pressade potatisen med socker och sirap.
- Hetta hälften av mjölken och smält fettet. Slå över mjölkblandningen över potatisblandningen och arbeta i hop det. Bäst är det med assisten.
- Ta resten av mjölken 2 ½ dl värm till 37 grader och rör ut jästen. Blanda sen i mjölet i potatisen och arbeta in, slå sedan över jäst-mjölken.
Sätt på ugnen på 250 grader.
- Låt jäsa i ca 30 min. Degen ska bli dubbelt så stor.
Ta upp degen, dela i bitar och kavla ut den till ca 3-4 mm tjocka kakor. (pannkaksstorlek typ)
- Nagga och in i ugnen ca 5 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler under en handduk.
- Lycka till....
Liknande recept
Kommentarer (1)
Ingen julafton utan ärtbulla!