Ärtbulla-tunnbröd från Dalarna

Serverar: 23 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Laknäsbulla eller som vi kallar det Ärtbulla är typisk landskapsbröd från Dalarna och speciellt vid jul. Mamma bakade alltid detta vid jul när jag var liten men nu är det min tur att vara mamma och baka åt en liten. Letade runt på nätet men hittade inte detta "rätta" receptet utan fick mamma att leta reda på det.. Ärtmjöl kan vara lite knepigt att hitta, men fråga i din butiken så brukar de kunna fixa det, om de inte redan har det.

Ingredienser

  • 8½ hg kokt och pressad potatis
  • 3/4 dl socker
  • 3/4 dl ljussirap
  • 75 g margarin/smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 850 g vetemjöl
  • 75 g ärtmjöl
  • Instruktioner

    1. Blanda den pressade potatisen med socker och sirap.
    2. Hetta hälften av mjölken och smält fettet. Slå över mjölkblandningen över potatisblandningen och arbeta i hop det. Bäst är det med assisten.
    3. Ta resten av mjölken 2 ½ dl värm till 37 grader och rör ut jästen. Blanda sen i mjölet i potatisen och arbeta in, slå sedan över jäst-mjölken. Sätt på ugnen på 250 grader.
    4. Låt jäsa i ca 30 min. Degen ska bli dubbelt så stor. Ta upp degen, dela i bitar och kavla ut den till ca 3-4 mm tjocka kakor. (pannkaksstorlek typ)
    5. Nagga och in i ugnen ca 5 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under en handduk.
    6. Lycka till....

    Liknande recept

    4.7
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (1)

    Cindroses 3 november 2016

    Ingen julafton utan ärtbulla!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben