Landskapsbröd Dalarna Ärtbulla

Serverar: 15 portioner

Mjöl av torkade gula ärtor har varit en vanlig brödingrediens i Siljansbygden. På många håll i Sverige var ärtmjölet ett ersättningsmjöl som bara användes i nödfall. Men i Dalarna har ärtbröden haft gott anseende och betraktats som högtidsbröd. Ärtmjöl är ovanligt idag. Får man inte tag i det på annat sätt kan man tillverka sitt eget ärtmjöl genom att mala gula ärtor i en kaffekvarn eller liknande

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 375 g margarin
  • 1 l mjölk
  • 1 ½ dl ärtmjöl
  • 250 g strösocker
  • Ca 2 l vetemjöl
  • Instruktioner

    Smält margarinet, häll i mjölken och låt allt bli ljummet. Smula sönder jästen i en degbunke och rör den flytande med lite av degspadet. Häll på resten av degspadet. Tillsätt ärtmjöl, socker och vetemjöl lite i sänder och arbeta degen kraftigt. Ta inte i för mycket mjöl. Degen ska vara lösare än vanlig vetedeg. Låt jäsa till dubbel storlek. Arbeta upp degen på bakbordet och dela den i 15 bitar. Rulla dem till runda bullar. Kavla sedan ut dem till tunna runda kakor med kruskavel. Mjöla under så att degen inte fastnar på kavel och bord. Borsta kakorna med borste så att överblivet mjöl försvinner. Lägg kakorna på smorda plåtar och grädda dem genast i 250° ca 10 minuter. Borsta kakorna och låt dem kallna mellan bakdukar.

    Liknande recept

    4.7
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (1)

    rennhola 28 november 2009

    jag köpte ärtbulla-artbulla på en aktion i byn hemma. Det ar så gott att jag fick lov att skaffa recept så jag googlade det. Då kom jag hit och jag tog genast recptet ! Mycket bra resultat!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben