Jag älskar Smålandskringlor, dessa små spröda härligheter. De är lika goda nybakade direkt ur ugnen som dom är när man tar fram dom ur frysen.
I somras så fick jag lära mig att baka dessa små godingar, och det har blivit både ett och två bak efter det.
Hemligheten är sur grädde! Ju surare grädde desto sprödare kringlor.
Har du grädde som gott ut i datum släng den inte, låt den stå ett par dagar extra och baka sen kringlor på den.
Jag fick lär mig att ta fram grädden dagen/kvällen innan baket, öppna förpackningen
och låt den stå i rumstemperatur.
Gör dubbel sats när du ändå är igång, kringlorna går utmärkt att förvara i frysen och ta fram när det är fikadags.
Ingredienser
200 g smör (rumsvarmt)
2 dl sur grädde
8 dl vetemjöl
1 1/4 dl strösocker
1 tsk hjortronsalt
Garnering
Strösocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader om du har vanlig ugn eller ca 225 grader om du har varmluftsugn.
- Rör ihop smör och strösocker så det blir vitt och fluffigt.
Häll växelvis i hjortronsalt och den sura grädden.
Sist häller du i mjölet.
När degen är smidig och känns ungefär som en pajdeg så lägg över den i en bunke. Täck degen med gladpack och ställ i kylen att vila ett par tre timmar eller över natten.
Degen kan upplevas väldigt hård om den stått över natten, men det är inga problem, den blir smidig och fin när du väl börjar jobba med den.
Dela degen i fyra delar, rulla ut längder tjocka som en 5 krona, och skär i mindre bitar (ca 1½ - 2 cm). Sen är det bara att rulla ut längder av varje liten “kula” och forma till kringlor.
Doppa var kringla i strösocker och lägg på bakplåtsbeklädd plåt, grädda i ca 10 minuter.
Kringlorna ska vara ljusa, men jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag gillar dom när dom är lite gyllene i kanterna.
Liknande recept
Kommentarer (1)
För kännedom: Det heter HJORTHORNSSALT! Kommer inte av bäret hjortron utan från klövar och horn från hjort. Numera kemisk tillverkning.