Smarrig kolatårta

Serverar: 8 portioner

Tid: 30 minuter

Ett tips! Att alltid ha ett par kokta sötad kondenserad mjölk på burk hemma i skafferiet, kan köpas i de flesta mataffärer. En stor gryta, ställ ett antal burkar i den, fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka upp (vakta!), och sänk till lägsta temperatur och låt småsjuda i ca tre timmar. Resultatet blir en underbart ljuvlig kolakräm, som kan användas i många bakverk som fyllning t ex rulltårta mm..

Ingredienser

  • Nötkakan
  • 200 g hasselnötskärnor
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • Fyllning
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk kokt till kolakräm
  • 2½ dl vispad grädde
  • Bananer eller
  • Mandariner på burk
  • Instruktioner

    1. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en rund sockerkaksform. Klipp bort överflödigt papper, men det är okej om det hänger kvar lite, fångar eventuellt upp om det skulle rinna utanför. Smöra lite i botten och kanter.
    2. Lägg alla ingredienser till kakan i en matberedare med knivar. Har man ingen matberedare, får man vispa ägg och socker för sig, och finhacka nötterna för hand.Kör tills nötterna är finhackade.
    3. Häll smeten i formen och grädda ca 15 min i 175 graders ugnsvärme.
    4. Bred kolakrämen över kakan. Oftast räcker det med 3/4 av burken.
    5. Antingen låter man kakan svalna något och brer på grädden och skivar banan (el mandariner) över, eller så serverar man med grädde och frukt bredvid.

    Liknande recept

    4.7
    20 min
    5-7
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben