Ett tips! Att alltid ha ett par kokta sötad kondenserad mjölk på burk hemma i skafferiet, kan köpas i de flesta mataffärer. En stor gryta, ställ ett antal burkar i den, fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka upp (vakta!), och sänk till lägsta temperatur och låt småsjuda i ca tre timmar. Resultatet blir en underbart ljuvlig kolakräm, som kan användas i många bakverk som fyllning t ex rulltårta mm..
Ingredienser
Nötkakan
200 g hasselnötskärnor
3 ägg
1 ½ dl socker
Fyllning
1 burk sötad kondenserad mjölk kokt till kolakräm
2½ dl vispad grädde
Bananer eller
Mandariner på burk
Instruktioner
- Kläm fast bakplåtspapper i botten på en rund sockerkaksform. Klipp bort överflödigt papper, men det är okej om det hänger kvar lite, fångar eventuellt upp om det skulle rinna utanför. Smöra lite i botten och kanter.
- Lägg alla ingredienser till kakan i en matberedare med knivar. Har man ingen matberedare, får man vispa ägg och socker för sig, och finhacka nötterna för hand.Kör tills nötterna är finhackade.
- Häll smeten i formen och grädda ca 15 min i 175 graders ugnsvärme.
- Bred kolakrämen över kakan. Oftast räcker det med 3/4 av burken.
- Antingen låter man kakan svalna något och brer på grädden och skivar banan (el mandariner) över, eller så serverar man med grädde och frukt bredvid.
Liknande recept
Kommentarer (0)