Smarrig svamp och skinkpaj
Hur ljuvlig som helst. Var beredda den kommer att ha strykande åtgång, i alla fall har den det i mitt hushåll. Fyllningen kan ändras beroende på vad som hittas i kylskåpet, själv gillar jag bäst när den innehåller skinka. Andra fyllningar som jag har testat är malet kött, tonfisk, räkor, korv och broccoli.
Ingredienser
Botten
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk grädde
1 msk vatten
1 äggula
Fyllning
5 malda mandlar
250 g skinka
200 g champinjoner
1 lök
2 dl riven ost
(Mögelost i små klumpar)
4 ägg
1½ dl grädde
1 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Paprikapulver
Vitlökspulver
Instruktioner
- Blanda smör och vetemjöl till en grynig massa. Tillsätt äggulan, grädden och vattnet. Tillsätt vatten om degen inte hålls ihop eller är för grynig. Ställ in degen i kylskåpet i ca 1 timme. Degen kan även göras dagen före.
- Kavla ut degen till en rund platta och lägg den i en smord pajform. Baka formen i 10 minuter i 225 grader. För bästa resultat skall du lägga ett bakplåtspapper på pajformen och fylla den med ärter. Då rasar inte kanterna ner. Håll dock bara den i 8 minuter i ugnen med ärterna och någon minut utan (tills den ser stabil ut). Annars blir bottnen inte helt klar.
- Skär skinkan i strimlor eller tärningar. Stek svamparna i smör (ta tillräckligt med smör så blir smaken bäst) tills vattnet kommer ur svamparna. Salta och peppra. Stek även löken så den får lite färg.
- Vispa ägg, mjölk och grädde lätt. Tilsätt salt, peppar, paprikapulver och vitlökspulver.
Bred ut den malda mandeln på pajbottnen. Fyll med skinka, lök och svamp. Strö över osten och häll gräddblandningen på.
Grädda 30 minuter i ugnen till pajen fått en fin färg.
Låt vila före servering så den stadgar sig.
Bon apetit!
Liknande recept
Kommentarer (0)