Smarrig svamp och skinkpaj

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 2 timmar

Hur ljuvlig som helst. Var beredda den kommer att ha strykande åtgång, i alla fall har den det i mitt hushåll. Fyllningen kan ändras beroende på vad som hittas i kylskåpet, själv gillar jag bäst när den innehåller skinka. Andra fyllningar som jag har testat är malet kött, tonfisk, räkor, korv och broccoli.

Ingredienser

  • Botten
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk grädde
  • 1 msk vatten
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 5 malda mandlar
  • 250 g skinka
  • 200 g champinjoner
  • 1 lök
  • 2 dl riven ost
  • (Mögelost i små klumpar)
  • 4 ägg
  • 1½ dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Paprikapulver
  • Vitlökspulver
  • Instruktioner

    1. Blanda smör och vetemjöl till en grynig massa. Tillsätt äggulan, grädden och vattnet. Tillsätt vatten om degen inte hålls ihop eller är för grynig. Ställ in degen i kylskåpet i ca 1 timme. Degen kan även göras dagen före.
    2. Kavla ut degen till en rund platta och lägg den i en smord pajform. Baka formen i 10 minuter i 225 grader. För bästa resultat skall du lägga ett bakplåtspapper på pajformen och fylla den med ärter. Då rasar inte kanterna ner. Håll dock bara den i 8 minuter i ugnen med ärterna och någon minut utan (tills den ser stabil ut). Annars blir bottnen inte helt klar.
    3. Skär skinkan i strimlor eller tärningar. Stek svamparna i smör (ta tillräckligt med smör så blir smaken bäst) tills vattnet kommer ur svamparna. Salta och peppra. Stek även löken så den får lite färg.
    4. Vispa ägg, mjölk och grädde lätt. Tilsätt salt, peppar, paprikapulver och vitlökspulver. Bred ut den malda mandeln på pajbottnen. Fyll med skinka, lök och svamp. Strö över osten och häll gräddblandningen på. Grädda 30 minuter i ugnen till pajen fått en fin färg. Låt vila före servering så den stadgar sig. Bon apetit!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben