Går helt enkelt inte att motstå! Det kanske ser lite kladdigt ut när smeten är färdig men det skall den vara.
Kommer ihåg det som kallade för "potatisplättar" och serverades i matbespisningen när man gick i skolan, det var knappt ätbart. Något svartbränt och torrt som låg på tallriken tillsammans med lingonsylt.
Ingredienser
1 kg överbliven potatismos (ej från pulver)
1 gul lök
5 skivor bacon
5 prinskorvar
1 ägg
1 dl vetemjöl, (ca)
Salt
Grovmald svartpeppar
½ tsk stark paprika
Smör till stekning
Instruktioner
- Skär itu prinskorven på längden, sedan i skivor.
Skär baconet i strimlor.
- Hacka löken grovt.
- Fräs den hackade löken i en stekpanna, när den börjar få lite färg tillsätts bacon och korv. Stek tills allt börjar bli gyllenbrunt, krydda med peppar och stark paprika. Häll upp och låt kallna.
- Häll potatismoset i en karott tillsätt ägget och mjölet, rör om noga, smaksätt med salt och svartpeppar.
- När det stekta baconet, korven och löken kallnat blandas det ner i potatismoset. Smeten skall inte vara för fast i konsistensen.
- Ta en rejäl klick med en träslev och fördela försiktigt ut den i en inte allt för varm stekpanna med smör som ”tystnat”. Det brukar bli åtta stora ”burgare” av den här satsen. Stek dem sakta ca fyra till fem minuter på varje sida.
- Servera med lingonsylt och kall mjölk.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Det blev mycket goda vegetariska burgare! Tog vegetariska baconstrimlor i istället och det var en hit!