Smaskiga potatisburgare

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Går helt enkelt inte att motstå! Det kanske ser lite kladdigt ut när smeten är färdig men det skall den vara. Kommer ihåg det som kallade för "potatisplättar" och serverades i matbespisningen när man gick i skolan, det var knappt ätbart. Något svartbränt och torrt som låg på tallriken tillsammans med lingonsylt.

Ingredienser

  • 1 kg överbliven potatismos (ej från pulver)
  • 1 gul lök
  • 5 skivor bacon
  • 5 prinskorvar
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl, (ca)
  • Salt
  • Grovmald svartpeppar
  • ½ tsk stark paprika
  • Smör till stekning
  • Instruktioner

    1. Skär itu prinskorven på längden, sedan i skivor. Skär baconet i strimlor.
    2. Hacka löken grovt.
    3. Fräs den hackade löken i en stekpanna, när den börjar få lite färg tillsätts bacon och korv. Stek tills allt börjar bli gyllenbrunt, krydda med peppar och stark paprika. Häll upp och låt kallna.
    4. Häll potatismoset i en karott tillsätt ägget och mjölet, rör om noga, smaksätt med salt och svartpeppar.
    5. När det stekta baconet, korven och löken kallnat blandas det ner i potatismoset. Smeten skall inte vara för fast i konsistensen.
    6. Ta en rejäl klick med en träslev och fördela försiktigt ut den i en inte allt för varm stekpanna med smör som ”tystnat”. Det brukar bli åtta stora ”burgare” av den här satsen. Stek dem sakta ca fyra till fem minuter på varje sida.
    7. Servera med lingonsylt och kall mjölk.

    Liknande recept

    4.3
    45 min
    4-6
    6

    Kommentarer (1)

    decomama 17 februari 2010

    Det blev mycket goda vegetariska burgare! Tog vegetariska baconstrimlor i istället och det var en hit!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben