Smörstekt torsk med tryffelstuvad blomkål, pommes Anna och kycklingvinägrett

Serverar: 4 portioner

Även torsk kan man lyxa till! Ett recept från Leif Mannerström.

Ingredienser

  • 4 bitar torskrygg (finns odlad torsk av hög kvalitet)
  • 0,5 blomkålshuvud
  • 4 dl gräddmjölk
  • 1 msk tryffelbresyr (svamppasta, finns i välsorterade affärer) eller tryffelolja eller färsk riven tryffel
  • 600 g skalad, tunt skivad potatis
  • 300 g ankfett eller vanligt smör
  • 2 dl kycklingfond
  • 1 dl kalvfond
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 2 msk chardonnayvinäger
  • 1 msk brun farin
  • Salt
  • Peppar
  • Smör till stekning
  • Instruktioner

    1. Pommes Anna (kan göras dagen innan): Blanda den skivade potatisen med smält ankfett eller smör och smaka av med salt och peppar.
    2. Packa potatisen så kompakt som möjligt i en ugnssäker form. Baka den i 140 grader i ca 1 timme eller tills potatisen är klar. Pressa sedan ut överblivet fett och kyl anrättningen under press i kylskåp.
    3. När den blivit kall, stjälp upp den och skär den i snygga bitar som sedan värms i ugnen tillsammans med fisken.
    4. Stuvning: Plocka ner blomkålen i små snygga buketter och spara dem tills senare. Skär stjälken och skaften från buketterna jämnstora och koka i gräddmjölk tills de blivit mjuka.
    5. Medan blomkålen kokar värmer du fonderna tillsammans i en liten kastrull och smakar av med vinäger, farin, salt och peppar. Spräck sedan såsen med rapsolja och låt den stå.
    6. Mixa nu blomkålen i ett mixerglas med lite av den vätska den kokats i. Smaka av stuvningen med tryffel, salt och peppar. Avsluta med att blanchera blomkålsbuketterna (koka dem snabbt i lättsaltat vatten i cirka 1 minut och kyl sedan snabbt ner i till exempel vatten med isbitar) och blanda dem i stuvningen.
    7. Sedan är det bara att steka fisken och baka den klar i ugnen tillsammans med Pommes Annan. Ca 6-7 minuter i 140 grader.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben