S´mores på ett lyxigare sätt
Detta är en lyxig variant av S´mores. En festlig bakelse med digestivebotten, chokladkola, rårörd hallonsås och fluffig maräng.
S´mores är en amerikansk lägereldskaka- man grillar en marshmallows över öppen eld och lägger den och en chokladbit på ett digestivekex. Namnet är en förkortning av some more och beskriver hur oemotståndligt gott det är.
Ingredienser
Digestivebotten
200 g digestivekex
100 g mandelmjöl
150 g smör, smält
Chokladkola
½ dl ljus sirap
3½ dl socker
3½ dl vispgrädde
180 g mörk choklad, 70%
180 g smör
Rårörd hallonsås
150 g hallon
1 msk socker
1 msk vatten
Fluffig maräng
2 äggvitor
1½ dl socker
Instruktioner
- Digestivebotten:
Krossa digestivekexen tills de har blivit ett fint mjöl. Blanda digestive med mandelmjöl och det smälta smöret. Tryck ut degen tunt i timbalringar. Ställ i frysen.
- Chokladkola:
Koka under omrörning sirap, socker, grädde och mörk choklad till exakt 119 grader. Ta kastrullen från värmen och blanda i smöret. Ta ut digestivebottnarna ur frysen och häll chokladkolan i formarna. Frys formarna.
- Rårörd hallonsås:
Mixa hallon, socker och vatten till en sås med en stavmixer.
- Fluffig maräng:
Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke. Ställ bunken över en kastrull med kokande vatten. Vispa marängen tills den blir 60 grader. Ta bunken från vattenbadet och vispa marängen med elvisp tills den kallnat.
- Ta ut desserten ur formarna. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa ut små toppar på chokladkoladesserten. Bränn marängen gyllenbrun med gasolbrännare. Ringla hallonsåsen runt desserten.
Liknande recept
Kommentarer (0)