Smultron och yoghurtglass med brittle

Serverar: 12 portioner

Isad frisk yoghurtglass med knapriga bitar av bräck. Brittle är engelsmännens namn på knäckigt bräck av sirap och socker.

Ingredienser

  • 2 dl smultron, 100g
  • 4 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
  • 2 msk Drambuie whiskylikör
  • Brittle
  • 4 msk socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk bakpulver
  • Smultronsirap
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 4 dl smultron 400g
  • Tillbehör
  • 2 dl smultron
  • Instruktioner

    1. Snoppa och mosa smultronen. Vispa ihop äggulor, florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden för sig till fast skum. Rör ihop äggvispet med grädde, yoghurt, likör och de mosade bären. Häll smeten i en avlång form ca 1½ liter, klädd invändigt med plastfolie. Frys minst 5 timmar.
    2. Brittle: Smörj en silpatmatta eller ett bakplåtspapper med smör. Koka ihop socker och sirap 4-5 minuter till 145 grader. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och tillsätt bakpulvret. Rör om hastigt, massan börjar genast skumma. Häll upp direkt på silpatmattan eller bakplåtspapperet. Låt stelna och bryt sedan i bitar.
    3. Sirap: Koka upp socker och vatten i en kastrull, lägg i bären och koka ca 2 minuter. Sila lagen och låt den sjuda ytterligare ca 2 minuter. Låt sirapen kallna.
    4. Ta fram yoghurtglassen ca 10 minuter före servering, stjälp upp den och skär i skivor. Lägg upp yoghurtglassen på talltrikar. Lägg på brittle, brutet i mindre bitar. Garnera med smultron och ringla över smultronsirap.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben