Messmöret ger ett uns av sötma och hjälper till att ge bullarna färg i ugnen. För enkelhetens skull steks julköttbullarna i ugnen. Det går utmärkt att göra dem långt i förväg och frysa in dem. Jag gjorde en dubbel sats men smeten blev alldeles för salt. Dubbla alltså inte saltmängden.
Ingredienser
1 skiva vitt bröd (ca 25 g)
1 dl mjölk
1 liten finriven gul lök
2 msk messmör
1 1/2 tsk salt
2 krm mald kryddpeppar
1 krm nymald svartpeppar
500 g nötfärs
1 ägg
Instruktioner
- 1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda smulat vitt bröd, mjölk, lök, messmör, salt och peppar. Låt svälla 10 min.
- 2. Blanda ner färs och ägg. Rör till jämn smet. Arbeta en kort stund, så håller färsen ihop bättre.
- 3. Vattenskölj ett matskedsmått, ta upp färs med måttet och klicka ut smeten på vattensköljd skärbräda. Skölj måtten mellan varje bulle i kallt vatten, så fastnar inte smeten. Rulla till bullar med vattensköljda händer.
- 4. Låt smöret bli brynt i ugnslångpanna. Lägg i bullarna.
- 5. Stek i övre delen av ugnen ca 10 min tills de är genomstekta. Rulla runt dem några gånger under tiden. Vid serveringen kan de brynas och värmas i stekpanna.
Liknande recept
Kommentarer (0)