Sockerkakstårta med hallonrand

Serverar: 10 portioner

Ett Allers-recept igen, jag är helt lyrisk!

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl hett vatten
  • Fyllning
  • 1 dl passerade hallon (ca 2 1/2 dl hela)
  • 100 g smör eller margarin
  • 1/2 dl socker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • Färska hallon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund form, ca 23 cm i diameter.
    2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned mjöl och bakpulver och tillsätt det heta vattnet sist. Rör varsamt smeten slät. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 30 - 35 minuter. Känn efter med en provsticka att kakan är klar.
    3. Ta ut kakan och låt den vila i formen några minuter. Stjälp därefter upp den att svalna tills den är ljummen.
    4. Gör fyllningen medan kakan svalnar. Pressa hallonen genom en sil. Smält matfettet på svag värme. Tillsätt hallonmassan och sockret och låt sjuda ca 2 minuter. Dra kastrullen från värmen och rör ned vaniljsockret.
    5. Dela den ljumma kakan i två bottnar och lägg samman dem med hallonkrämen emellan. Täck tårtan och ställ den i kylen att dra ett par timmar, gärna över natten.
    6. Garnera tårtan med lättvispad grädde och hallon strax före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    zonale 1 april 2008

    Annorlunda med hallonfyllningen .. Mycket god och lättbakad

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben