Sommartårta med hallon, nötter och vaniljkräm

Serverar: 10 portioner

Tid: 50 minuter

Höjdpunkten för många på buffén!

Ingredienser

  • 250 g hallon
  • 0.75 dl socker
  • Hasselnötsbotten
  • 200 g hasselnötter
  • 4 ägg
  • 2½ dl socker
  • Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 2½ dl mjölk
  • 3 msk socker + 3 msk
  • 4 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g savoiadikex
  • Färska bär till garnering
  • Instruktioner

    1. Hasselnötsbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller mixa nötterna i en matberedare, inte för fint.
    2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i nötterna. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 35 minuter, låt svalna. Låt kakan vara kvar i formen. Blanda hallon med socker häll av lite av vätskan.
    3. Vaniljkräm: Snitta vaniljstången längs med och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, 3 msk socker, frön och vaniljstång. Ta av från värmen och låt stå 15 minuter. Ta bort stången. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
    4. Rör ihop äggulor med 3 msk socker. Tillsätt det i mjölkblandningen. Värm under vispning tills den tjocknar något, den får inte koka! Ta från värmen.
    5. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i krämen. Låt kallna men inte stelna helt. Vispa grädden. Vänd försiktigt ner det i krämen. Fördela hallonblandningen på kakan. Häll på vaniljkrämen. Låt stå kallt 4 timmar.
    6. Lossa försiktigt tårtan ur sin form och lägg på ett fat. Skär kexen på mitten. Placera dem runt om kakan, tryck till lätt så att de fäster Garnera med färska bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben