Sommartårta med hallon, nötter och vaniljkräm

Serverar: 10 portioner

Magnifik enkelhet. Sommartårtan har en hasselnötsbotten toppad med en vaniljkräm, klädd med kex och dekorerad med massor av sommarbär!

Ingredienser

  • 250 g hallon
  • 3/4 dl socker
  • Botten
  • 200 g hasselnötter
  • 4 ägg
  • 2½ dl socker
  • Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 2½ dl mjölk
  • 3+3 msk socker
  • 4 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 paket savoiardikex, 200g
  • Smör till formen
  • Garnering
  • Färska bär
  • Instruktioner

    1. Hasselnötsbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller mixa nötterna i en matberedare, inte för fint. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, blanda i nötterna.
    2. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda ca 35 minuter, låt svalna. Låt kakan vara kvar i formen. Blanda hallon med socker, häll av lite av vätskan.
    3. Vaniljkräm: Snitta vaniljstången längs med och skrapa ur fröna, koka upp mjölk, 3 msk socker, frön och vaniljstång. Ta av från värmen och låt stå ca 15 minuter. Ta bort stången. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
    4. Rör ihop äggulor med 3 msk socker, tillsätt det i mjölkblandningen. Värm under vispning tills den tjocknar något, den får inte koka! Ta från värmen. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i krämen, låt kallna men inte stelna helt. Vispa grädden, vänd försiktigt ner den i krämen.
    5. Fördela hallonblandningen på kakan, häll på vaniljkrämen och låt stå kallt ca 4 timmar. Lossa försiktigt tårtan ur sin form och lägg på ett fat. Skär kexen på mitten. Placera dem runt om kakan, tryck till lite lätt så att de fäster. Garnera tårtan med färska bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben