Serverar: 4 portioner
Tid: 25 minuter
En mycket god, snabblagad maträtt där fänkålen sätter piff på pastan.
Koka pastan enligt anvisning. Skär tomater i tunna skivor och en citron i klyftor. Dela fänkål på längden, skär bort ev. bruna fläckar och en bit av mittstocken. Strimla resten av fänkålen. Skiva champinjonerna. Skölj och strimla purjolök. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs fänkålen på medelvärme i 3 minuter. Tillsätt champinjonerna och purjon och fräs i ytterligare 3 minuter. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt saften från en halv citron, vispgrädde och ½ dl vatten i pannan. Rör om och låt puttra i 2 minuter. Strimla kallrökt lax och rör försiktigt ner den i pannan. Låt laxen puttra med i 1 minut. Servera pastan med laxsåsen, tomatskivorna och citronklyftorna.