Sparrispaj med parmesan

Serverar: 6 portioner

Servera gärna färska räkor med skal till, så att var och en kan skala själv.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 500 g sparris, färsk, grön
  • 4 st ägg
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 75 g färsk riven parmesanost
  • Instruktioner

    1. Ugn 200 grader.
    2. Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop en fast deg.
    3. Tryck ut den i en pajform ca 27 cm i diameter, till ett jämnt lager i botten och upp på kanterna. Nagga botten och ställ i kylen minst 30 min.
    4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
    5. Ansa sparrisen och skär bort den nedersta lite trådiga biten. Koka dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Dela dem ev om de är långa.
    6. Vispa samman ägg, grädde, salt, peppar och parmesanost.
    7. Fördela sparrisen lite huller om buller så de inte ligger för tätt. Häll på äggblandningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.
    8. Servera pajen ljummen, gärna med en sallad på färsk spenat och färska räkor.
    9. Tips till salladen: Välj helst späda spenatblad och vänd dem bara med lite olivolja och balsamvinäger.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben