Stek med medelhavssmaker

Serverar: 4-6 portioner

Uppdatera den traditionella söndagssteken med en senapsmarinaden och en vinsky med örter.

Ingredienser

  • 1 msk grovkornig söt senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 dl solrosolja
  • 1 nötstek, ca 1 kg, rostbiff eller fransyska
  • 25 g smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 6 plommontomater, tärnade
  • 3½ dl rött vin
  • ½ dl slätbladig persilja, hackad
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 msk soja
  • 1 msk majsena
  • Instruktioner

    1. Blanda de två senapssorterna med vinäger i en skål och vispa ner oljan i en fin stråla. Späd ev med lite vatten - marinaden ska vara tjockflytande. Lägg steken i en grund form. Slå på marinad, täck och marinera två timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp steken ur marinaden och låt den rinna av. Hetta upp smör i en stor stekpanna på stark värme och bryn köttet runt om. Salta och peppra. Lägg steken i en ugnsfast form, täck med aluminiumfolie och stek i ugnen 30 minuter.
    3. Ta av foliet och tillsätt tomater, vin, persilja, lagerblad och rosmarin. Stek i ugnen ytterligare 40 minuter och ös steken då och då. Lägg över steken på ett fat, täck över och låt den vila 10 minuter.
    4. Sila skyn i en gryta och spara tomaterna. Blanda soja, majsena och ½ dl vatten i en kopp och rör ner i skyn. Hetta upp under omrörning och sjud 2-3 minuter. Lägg i tomaterna. Skiva steken och servera med såsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben