Strösselkaka med gräddfil

Serverar: 12-14 portioner

Enkel och god kaka som bakas i liten långpanna 23x23 cm. Dubbel sats till stor långpanna.

Ingredienser

  • 115 g margarin
  • 150 g strösocker
  • 3 ägg
  • 175 g vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 kopp gräddfil (250 ml)
  • Strössel
  • 175 g brunt farinsocker
  • 2 tsk kanel, malen
  • 115 g valnötter, finhackade
  • 50 g smör, hackat
  • Instruktioner

    1. Förvärm ugnen till 180º. Smörj och bröa en liten långpanna (23x23 cm).
    2. Kakans översta lager: Häll farin, kanel och valnötter i en skål och blanda med fingerspetsarna. Tillsätt smöret. Smula smöret i farin-, kanel- och nötblandningen. Massan ska vara grovkorning, som mellanstora brödsmulor.
    3. Till degen: Rör smör och socker mjukt med en elvisp, tillsätt socker och rör tills smör och socker blir vitt och pösigt.
    4. Rör i äggen, ett åt gången, och rör ordentligt efter varje ägg.
    5. I en annan skål siktas mjöl, bikarbonat och bakpulver samman.
    6. Vänd de torra ingredienserna och gräddfilen i tre omgångar (lite mjöl+lite grädfil). Vänd blandningen varje gång, så att degen hänger samman.
    7. Häll halva degen i formen och strössla över hälften av strösselmassan.
    8. Häll resten av degen ovanpå, och avsluta med det sista av strösselmassan.
    9. Grädda kakan i 60-70 minuter, till den är gyllenbrun. Låt kakan svalna i formen i 5 minuter. Skär sedan upp kakan i passande bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben