Smält smöret. Häll i mjölken och värm upp till 37 grader (fingervarmt). Smula i jästen i en degbunke och lös upp med lite av vätskan, rör tills den är helt upplöst.
Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, saffran och ägg.
Arbeta med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter. Lägg på plastfolie och låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den smidigt med så lite mjöl som möjligt. Dela degen i 30-40 bitar och rulla och forma till lussekatter. Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek i 20-30 minuter.
Tryck ned russinen i lussekatterna och pensla med väl uppvispad ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5-10 minuter med 275 grader.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
Förvaras i plastpåse eller fryses in (tappar en del av smaken om de fryses in).
Jättesaftiga och goda lussebullar... Kommer absolut att bakas igen.
Calathea22 december 2009
Jätte goda lussekatter! Ska garanterat baka dem nästa år igen.
Enkelt recept omöjligt att misslyckas! :)
Fiafisen7930 november 2010
Jättegoda lussebullar! :)
susanneromin6 december 2010
Väldigt goda lussebullar, en stark 4 i betyg.
aneknm0110 december 2010
Superdupergoda!!
Micheliin12 december 2010
Mkt lyckade lussekatter, enkl att göra!! :D
timiti19 december 2010
Jättegoda & lätta att göra. Hade i lite mer mjöl än det står i receptet.
urkbullen19 december 2010
Mina blev väldigt lyckade.
Jag gillar inte recept med kesella i så det här receptet sparas och anväänds framöver! :)
a8med19 maj 2011
Om du vill ha lite mer speciella lussekatter så kan du använda Vetemjöl special istället för vanligt mjöl. Låt lussekattera vila efter formning i ca 30min innan du kör in dom i ugnen
OCMadde10 november 2011
Ska ta med något svenskt till dotterns amerikanska skola, detta recept får det bli :) Hoppas amerikanerna gillar det.
OCMadde17 november 2011
Tack för ett bra recept. Bullarna blev väldit luftiga och satiga. Hade i lite extra mjöl och de fick jäsa lite längre än i receptet. De blev väldigt goda och jag kommer absolut använda detta recept igen. Receptet kommer hamna i min dotters skolas kokbok som de ger ut varje år, så nu har ditt recept spridit sig till södra Caliornien :)
Brittan1923 november 2011
Mycket lätta, saftiga och goda! Tack! =)
Martinaogizmo27 november 2011
Håller med, dom va goda. Fast ska ha i mer saffran nästa gång...
ise12330 november 2011
Kanonbra Lussekatter, skall baka snart igen, tips jag blandade ner i degen russin
Emmaugglan11 december 2011
Mums! Suveränt goda! Även mina gäster tyckte de var jättegoda, och bad om receptet!
vittell21 november 2012
Mycket bra recept bakade precis en dubbel sats och bullarna blev supergoda tog extra saffran i oxå då jag älskar saffran=) tummen upp.
odenanzo2 december 2012
Superdupergoda!!
jovia3 december 2012
god :)))
milohund8 december 2012
Jättegoda! :D
milohund8 december 2012
jättegoda! :D
mahachaer8 december 2012
Jag var bjuden pa en australiensisk julfest och gjorde dessa lussekatter. Dom var en jätte hit. jag ger detta recept en fyra. Dom blev väldigt fluffiga och fina, men jag vill gärna ha lite mer kryddsmak. Jag la till lite kardemumma, och nästa gang kommer jag ha i lite mer saffran.
myt0119 december 2012
Brukar alltid använda exakt samma recept, men jag häller saffran i morteln först och "stöter" det tillsammans med en sockerbit. Sen häller jag på ca 2 tsk whiskey eller cognac. Låt det gärna stå minst 10 min innan du blandar det med degvätskan, Det smakar inget av spriten men man lockar fram mer smak av saffran.
Jättesaftiga och goda lussebullar... Kommer absolut att bakas igen.
Jätte goda lussekatter! Ska garanterat baka dem nästa år igen. Enkelt recept omöjligt att misslyckas! :)
Jättegoda lussebullar! :)
Väldigt goda lussebullar, en stark 4 i betyg.
Superdupergoda!!
Mkt lyckade lussekatter, enkl att göra!! :D
Jättegoda & lätta att göra. Hade i lite mer mjöl än det står i receptet.
Mina blev väldigt lyckade. Jag gillar inte recept med kesella i så det här receptet sparas och anväänds framöver! :)
Om du vill ha lite mer speciella lussekatter så kan du använda Vetemjöl special istället för vanligt mjöl. Låt lussekattera vila efter formning i ca 30min innan du kör in dom i ugnen
Ska ta med något svenskt till dotterns amerikanska skola, detta recept får det bli :) Hoppas amerikanerna gillar det.
Tack för ett bra recept. Bullarna blev väldit luftiga och satiga. Hade i lite extra mjöl och de fick jäsa lite längre än i receptet. De blev väldigt goda och jag kommer absolut använda detta recept igen. Receptet kommer hamna i min dotters skolas kokbok som de ger ut varje år, så nu har ditt recept spridit sig till södra Caliornien :)
Mycket lätta, saftiga och goda! Tack! =)
Håller med, dom va goda. Fast ska ha i mer saffran nästa gång...
Kanonbra Lussekatter, skall baka snart igen, tips jag blandade ner i degen russin
Mums! Suveränt goda! Även mina gäster tyckte de var jättegoda, och bad om receptet!
Mycket bra recept bakade precis en dubbel sats och bullarna blev supergoda tog extra saffran i oxå då jag älskar saffran=) tummen upp.
Superdupergoda!!
god :)))
Jättegoda! :D
jättegoda! :D
Jag var bjuden pa en australiensisk julfest och gjorde dessa lussekatter. Dom var en jätte hit. jag ger detta recept en fyra. Dom blev väldigt fluffiga och fina, men jag vill gärna ha lite mer kryddsmak. Jag la till lite kardemumma, och nästa gang kommer jag ha i lite mer saffran.
Brukar alltid använda exakt samma recept, men jag häller saffran i morteln först och "stöter" det tillsammans med en sockerbit. Sen häller jag på ca 2 tsk whiskey eller cognac. Låt det gärna stå minst 10 min innan du blandar det med degvätskan, Det smakar inget av spriten men man lockar fram mer smak av saffran.