Lussekatter

Serverar: 3-4 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

enkla att göra

Ingredienser

  • 12 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1,25 dl socker
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 0,6 pkt jäst
  • 1 pkt saffran ( 0.5 g)
  • russin till garnering
  • 1 ägg till pensling
  • Instruktioner

    Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken. Låt det svalna till 37 grader och häll i matberedaren (går att använda elvisp med degkrokar också). Smula i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt då saffran, salt, socker och ägg. Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt sedan mjöl i deciliter vis till degen känns lagom fast. Kör degen på mellan växeln i 8 minuter eller knåda den i 15 minuter. Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk i 30 minuter. Ta upp degen och dela i bitar på 60 g. Forma först till runda, sedan till något avlånga stycken. Låt dessa vila någon minut. Rulla ut degstyckena till avlånga stänger, ca 30 cm, forma dessa till lussekatter. Använd mjöl om degen fastnar. Lägg lussekatterna på bakplåtspapper klädda plåtar. Tryck i russinen. Jäs under handduk ca 45-60 minuter. Katterna skall växa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 230 grader. Knäck ett ägg och rör det lite lätt. Pensla försiktigt och grädda dem i ca 6 minuter. De skall vara ljusa.

    Liknande recept

    4.8
    1 h 20 min
    25
    6

    Kommentarer (6)

    zizzi_ 26 december 2008

    Detta recept funkade jättebra, dom blev supergoda! :-) Jag har skrivit receptet på min blogg, men jag har självklart länkat hit då, hoppas att det var okej? God Jul och gott nytt år! :-) Min blogg: http://mittgottochblandat.blogspot.com/

    krambulle 12 december 2009

    Väldigt goda! :D

    tissan82 17 december 2009

    0,6 pkt jäst? ett halvt paket? Eller är jag lite trögfattad?

    Svenskarecept 3 december 2010

    Bor utomlands o svart att fa tag pa farsk jast....kan nagon tipsa om hur mycket torrjast man ersatter med.....och blir det ok med torrjast? Nilla

    majsanp 3 december 2010

    Använder alltid torrjäst, märker ingen skillnad. En påse är lika med ett paket jäst.

    miniinatta 5 december 2011

    Super goda :)

    Relaterade Artiklar

    Kul med julbak
    Ställ till med julbak tillsammans med goda vänner under en dag i bö...

    Bli bättre i köket - Baka godare saffransbröd
    Tyvärr tycker många att köpta lussekatter och saffransbröd faktiskt är...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben