Saftiga lussekatter med riklig smak av saffran
Ingredienser
50 g Jäst
185 g Smör
3 påsar (0.5 g/st) äkta Saffran
5 dl Mjölk (3%)
2 dl Socker
250 g Kesella
1/2 tsk Salt
1 Ägg
2 dl Russin
ca 16 dl Vetemjöl
Instruktioner
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran. Värm till 37 grader. Häll vätskan över jästen och blanda väl.
- Tillsätt socker, kesella, salt, ägg, russin och vetemjöl. Arbeta degen helst med maskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa i 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölad bänk. Baka ut degen till lussekatter och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt undertiden ugnen på 225 grader.
- Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och dekorera med russin.
- Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i ca 9 minuter. Låt svalna på galler övertäckta med bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Kul med julbak
Ställ till med julbak tillsammans med goda vänner under en dag i bö...
Bli bättre i köket - Baka godare saffransbröd
Tyvärr tycker många att köpta lussekatter och saffransbröd faktiskt är...