Lussekatter

Serverar: 30 portioner

Tid: 2 timmar

Saftiga lussekatter med riklig smak av saffran

Ingredienser

  • 50 g Jäst
  • 185 g Smör
  • 3 påsar (0.5 g/st) äkta Saffran
  • 5 dl Mjölk (3%)
  • 2 dl Socker
  • 250 g Kesella
  • 1/2 tsk Salt
  • 1 Ägg
  • 2 dl Russin
  • ca 16 dl Vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke.
    2. Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran. Värm till 37 grader. Häll vätskan över jästen och blanda väl.
    3. Tillsätt socker, kesella, salt, ägg, russin och vetemjöl. Arbeta degen helst med maskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa i 40 minuter.
    4. Ta upp degen på mjölad bänk. Baka ut degen till lussekatter och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt undertiden ugnen på 225 grader.
    5. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och dekorera med russin.
    6. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i ca 9 minuter. Låt svalna på galler övertäckta med bakduk.

    Liknande recept

    4.8
    1 h 20 min
    25
    6
    3.8
    2 h 30 min
    3-4
    6

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Kul med julbak
    Ställ till med julbak tillsammans med goda vänner under en dag i bö...

    Bli bättre i köket - Baka godare saffransbröd
    Tyvärr tycker många att köpta lussekatter och saffransbröd faktiskt är...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben