Ställ till med julbak tillsammans med goda vänner under en dag i början av advent. Var och en bakar en sorts kakor och sedan delar man satserna och alla får lite av varje. På så sätt blir inte julförberedelserna betungande och man umgås samtidigt som man får något gjort.
De flesta av oss äter ju inte heller kakor i mängder numera, så t ex 1/4 sats räcker gott för de flesta. Naturligtvis måste man planera det hela en smula så att inte alla bakar kaksorter som skall stå i ugnen jättelänge, medan de andras kakor blir överjästa. Visst önskar man väl en del traditionella julkakor, men glöm inte bort andra favoriter för de platsar också på julens kakbord.
Även de som i vanliga fall inte bakar passar ofta på att baka lussekatter. Saffranen torkar ut degen och det är svårt att uppnå samma resultat som när man köper dem på konditoriet. Lite tips är att byta ut en del av fettet mot kesella, så blir de saftigare. Vit sirap istället för strösocker är ett annat tips för att få bättre bakresultat, samt att sätta till en tesked bakpulver fast att man har jäst i degen. Viktigast är nog ändå att tänka på att ha så LITE mjöl i som möjligt, annars bli de lätt hårda.
Räcker tiden dåligt till, så köp pepparkaksdegen färdig. Den är i och för sig inte svår att göra, men behöver stå över natten och kallna innan den är klar att bakas ut.
Det är egentligen bara lussekatter och pepparkakor som är ett måste på mitt kakbord till jul. Resten kan jag variera från år till år allt efter tycke och smak. Sju sorters kakor orkar många inte med längre så gör färre och riktigt goda kakor istället.

Margareta Schildt-Landgren
2000-12-04