Tyvärr tycker många att köpta lussekatter och saffransbröd faktiskt är godare och saftigare än hembakta. Det råder jag bot på här och serverar massor med knep för det riktigt lyckade baket.
Saffran torkar ut degen, vilket kan avhjäpas med mer fett, kesella, vit sirap och bakpulver. Det hänger också på ånga i ugnen och naturligtvis grundläggande kunskaper i vetebrödsbakning.

Grundläggande om vetebrödsbakning
Jästen har oerhört stor betydelse, så kolla alltid datum på den. Använder du färsk jäst är det lämpligt med "jäst för söta degar" och degspaget skall vara 37 grader. För torrjästen behövs ca 45 grader. Blir det för varmt, dör jästbakterierna och är det för kallt avstannar jäsningen.Tillsätt gärna 1 tsk bakpulver till receptet för att få bättre jäsegenskaper. Degen skall jäsa 2 gånger, först i bunke och sedan på plåt ca 30 min varje gång. Sista gången trycker man lätt med ett finger på bullen och den är färdigjäst när inbuktningen försvinner ganska snabbt.
Att öka mängden fett med ca 25-50 g, samt att lägga till 1 dl kesella gourmet till receptet ger ett saftigt bröd. Byt också ut strösockret mot samma mängd vit sirap av samma anledning.
För alla jäsbröd gäller att ju mindre mängd mjöl, desto bättre resultat. Det kan kännas lite klibbigt i början, men försök ändå arbeta efter den principen.
När det sedan är dags för gräddning, så är yrkesbagarens knep att ha ånga på i ugnen. Det är svårt i en konsumentugn, men sätt gärna in en liten skål med vatten i botten av ugnen,så blir saffransbröden säkert ovanligt fina i år.
Bröden är färdigbakade när de låter ihåligt när man knackar dem i botten. För lång ugnstid gör dem förståss också torra. Lycka till!

Matklubben
2005-12-07