Lussekatter

Serverar: 30 portioner

Sötaste kissarna! Kristyr finns färdig att köpa på tub.

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 0,5 g saffran
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 krm salt
  • ½ tsk kardemumma
  • 1 dl vit baksirap (140 g)
  • 125 g mager kesella (½ burk)
  • 14-16 dl vetemjöl
  • Pensling och dekoration
  • Ägg
  • Russin
  • Rosa kristyr
  • Vit kristyr
  • Instruktioner

    1. Smält smör och tillsätt saffran. Tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt.
    2. 50 g jäst smulas i en degbunke och mjölkblandningen hälles på. Rör i resten av ingredienserna (spara lite mjöl till utbakningen) och arbeta till en smidig deg som släpper kanterna. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek.
    3. Knåda ut degen med lite sparat mjöl. Forma släta bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Tryck till dem lite lätt med handen och skär ut en trekant med vass kniv mellan "öronen".
    4. Jäs under bakduk 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och tryck dit delade russin som ögon.
    5. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter i 225º. Svalna på galler under duk.
    6. Om de ska frysas så var försiktig för russinen lossnar lätt. Dekorera färdigt som bilden, rosa nos och vita morrhår!

    Liknande recept

    4.8
    1 h 20 min
    25
    6
    3.8
    2 h 30 min
    3-4
    6

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Kul med julbak
    Ställ till med julbak tillsammans med goda vänner under en dag i bö...

    Bli bättre i köket - Baka godare saffransbröd
    Tyvärr tycker många att köpta lussekatter och saffransbröd faktiskt är...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben