Surdeg av dinkel

Tid: 12 timmar

Används med fördel till dinkelbröd som också finns bland mina recept.

Ingredienser

  • 2,5 dl vatten
  • 2.5 dl siktat dinkelmjöl
  • Instruktioner

    1. Rör ihop till en smet. Låt stå i en glasburk i ugnen med endast lampan tänd över natten - ca 12 timmar. När smeten börjat bubbla är den färdig.
    2. Ta så mycket du ska ha enligt receptet, det räcker med att det blir någon matsked kvar i burken. Häll sedan på 1.5 dl vatten och 1.5 dl mjöl och låt stå i ugen tills ny kultur bildas. Förvara i kylskåp tills nästa gång du ska använda det. Kvällen innan du ska baka häller du på 3 dl var av vatten och mjöl och låter stå i ugn med lampan tänd över natten. På morgonen är den färdig att användas. Du bör mata på surdegen varannan vecka. Bakar du inte så ofta, kan du hälla bort det mesta och mata på med nytt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben