Surdegsfrallor

En favorit till frukost och kvällsmat hemma hos mig. Matigt och nyttigt . Förbereds enkelt på kvällen och bakas dagen efter.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 2 dl mathavre
  • 1 dl rågkross
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl surdegsgrund på råg
  • 2 dl vatten
  • 1 dl rågmjöl
  • 5 dl vatten
  • 1 msk flytande honung
  • 1 dl linfrön
  • 2-3 dl dinkelmjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • Fullkornsvetemjöl
  • Vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Dag 1:
    2. Skållning: Blanda mathavre, rågkross och havregryn i en tålig bunke. Koka upp 5 dl vatten och häll över blandningen. Låt det svalan och sätt sedan plastfolie över och låt stå i rumstemperatur över natten.
    3. Blanda surdegsgrunden med 2 dl fingervarmt vatten och mjölet. Täck över med en handduk eller ett lock som ligger över på glänt så luften kommer åt blandningen.
    4. Dag2:
    5. Blanda surdegen och skållningen med vatten, honung, linfrön och mjöler. Tillsätt sedan vetemjöl special och fullkornsvetemjöl lite i taget om vart annat tills degen håller ihop bra och knappt fastnar på fingrarna när du petar på den.
    6. Arbeta degen med maskin i 10 minuter.
    7. Tillsätt nu salt och låt degen arbetas 5 minuter till. Låt degen vila i bunken i 30 min.
    8. Dela degen i 4 delar och sedan varje del i 6 delar. Rulla till runda frallor och lägg på bakplåtar. Pudra lite mjöl på. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, kan ta 4-5 timmar.
    9. Sätt ugnen på maxvärme. Sätt in i ugnsform med vatten längst ner i ugnen. Sätt in frallorna och sänk värmen till 200°.
    10. Grädda i ungefär 10-12 minuter och låt dem svalna på bakgaller.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben