Svenskt fint vetebröd

Serverar: 2-4 portioner

Tid: 1 timme 40 minuter

Jättegoda till frukost eller som kaffebröd.

Ingredienser

  • 100 g jäst
  • 5 dl ljummet mjölk, ca 37 grader
  • 2 hg smör osaltad
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk kanel
  • 1 kg vetemjöl spezial
  • Till garnering
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  • 25 g pärlsocker
  • 30 g hackade mandlar
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken och smular ner jästen, blanda ner smör, salt, socker, kanel och äggen.
    2. Blanda mjölkblandning med mjölet i en köksmaskin eller från hand och knådar haftigt. Låt degen jäsa 30 minuter i en bunke övertäckt med bakduk.
    3. Stjälp degen på en mjölat arbetsbänk knåda igen och delar i 2 till 4 delar hur stor du vill har brödet. du kan också göra en fläta.
    4. Om du har limpor, skär in den sned, pensla med vatten, uppvispat ägg och strö över med pärlsocker och mandlar.
    5. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
    6. Grädda nederst i ugnen på 190° 40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben