Svenskt fint vetebröd
Serverar:
2-4 portioner
Tid:
1 timme 40 minuter
Jättegoda till frukost eller som kaffebröd.
Ingredienser
100 g jäst
5 dl ljummet mjölk, ca 37 grader
2 hg smör osaltad
½ tsk salt
1 ägg
2 dl socker
2 tsk kanel
1 kg vetemjöl spezial
Till garnering
1 ägg
2 msk vatten
25 g pärlsocker
30 g hackade mandlar
Instruktioner
Värm mjölken och smular ner jästen, blanda ner smör, salt, socker, kanel och äggen.
Blanda mjölkblandning med mjölet i en köksmaskin eller från hand och knådar haftigt. Låt degen jäsa 30 minuter i en bunke övertäckt med bakduk.
Stjälp degen på en mjölat arbetsbänk knåda igen och delar i 2 till 4 delar hur stor du vill har brödet. du kan också göra en fläta.
Om du har limpor, skär in den sned, pensla med vatten, uppvispat ägg och strö över med pärlsocker och mandlar.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Grädda nederst i ugnen på 190° 40 minuter.
Liknande recept
Bästa vetebrödet
5
1
Göteborskt Vetebröd (Bullar)
2 h
40
1
Vetebröd
Vetebröd
1
Fattiga riddare på vetebröd
4.5
4
Riktigt smarriga semlor
4.8
2 h
8-10
74
Vaniljfylld toscavetekaka
5
12
3
Citronfläta
5
1
1
Berits "wienerbröd" i långpanna
4.7
20-25
41
Kommentarer (0)
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Om cookies på Matklubben
. 
Jag förstår!