Göteborskt Vetebröd (Bullar)

Serverar: 40 portioner

Tid: 2 timmar

Det bästa receptet på vetebröd enligt mig! Mer socker och mer kardemumma!

Ingredienser

  • 2½ dl mjölk
  • 2½ dl vatten
  • 100 g jäst
  • 1,7 liter vetemjöl
  • 250 g smör (rumsvarmt)
  • 3-3½ dl socker
  • 4 tsk kardemummakärnor
  • ½ msk salt
  • Fyllning 1
  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk kanel
  • Fyllning 2
  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • Kanel efter smak
  • Kardemumma (stött) efter smak
  • Muskot efter smak
  • Till garnering
  • Ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till ca +37 grader och häll i degbunken, smula ner jästen och rör till allt är löst. Arbeta in knappt 1/3 av mjölet. Täck med handduk och låt degen jäsa 30 min.
    2. Rör under tiden smöret och sockret till en mjuk massa. Stöt kardemumma kärnorna i en mortel el kryddkvarn och värm upp med vattnet till ca +37 grader. Blanda ner allt detta och saltet i degen, arbeta in så mycket mjöl att degen inte kladdar, den ska gå att knåda lätt på bordet utan att den fastnar. Strö lite mjöl över och låt jäsa ca 15-20 min.
    3. Arbeta degen lätt och baka ut till önskad form. Snäckor (bild), knutar, kransar, längder...
    4. Tips när du gör snäckor: När du har rullat ihop degen med fyllningen i, och skurit i lämpliga bitar, dra den degbiten som är ytterst, under bullen innan du lägger den i formen, då blir inte denna bit torr eller bränd och bullen håller ihop lite bättre.
    5. Gräddning: Bullar: 250 graders ugnsvärme (elugn, grädda mitt i ugnen) eller 230 grader (varmluft, grädda på nedre falsen i ugnen). 7-10 minuter.
    6. Längder och Kransar: 200(varmluft) - 225(el) grader ugn, ca 25-35 min.
    7. Frågor på hur man gör snygga längder, kransar, kanelknyten, turbaner. Bara att fråga!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    imminn 18 maj 2011

    Hej! Vill du förklara hur du menar med fyllning 1, ska det blandas samman med degen och vad är det för vatten du skriver om? Ska degen jäsa två gånger innan man gör ut den eller är det som vanligt att det ska jäsa först och sedan andra gången efter utbakningen? MVH Imminn

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben