Syltakojs snabbt & lätt

Serverar: 2-3 portioner

Tid: 20 minuter

Lapskojs har alltid varit en av mina favoriträtter, som jag ofta gör på ”riktigt”. Idag hade jag kvar en bit Grythyttesylta och kall potatismos. Den då uppfunna syltakojsen blev underbart god och gick åt som smör i solsken. Rätten går att göra på den sylta man har gjort eller köpt och görs på 15-20 minuter. Potatismoset däremot tror jag blir bäst med hemgjort. Jag trodde detta recept skulle räcka till ca 4 portioner. Men ”Lilla Gumman” och jag gjorde rent hus, så det blev inga lunchlådor. Är ni nyfikna på Grythyttesyltan så har jag lagt in receptet på MK.

Ingredienser

  • 500-600 g potatismos
  • 300 g sylta (valfri sort)
  • 1-2 morötter (100 g)
  • 50-75 g purjolök (mörka gröna delen)
  • 1 klyfta vitlök
  • Smör till fräsning
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    Grovriv morötterna, hacka purjolöken i småbitar och skiva syltan. Fräs smöret i en kastrull och lägg i morötterna. Låt fräsa några minuter utan att få färg, pressa över vitlöken och lägg i purjolöken. Rör om och låt fräsa 1-2 minuter till, lägg då på syltaskivorna. Rör om med slev till syltan smält och blandat sig med fräset. Blanda sist ner potatismoset och smaka av om det ev behövs mer salt eller peppar. Låt bli genomvarmt och servera med rödbetor.

    Liknande recept

    5
    45 min
    8-10
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben