Tant Bruns äppelkaka

Serverar: 6-8 portioner

Vem Tant Brun är vet jag inte, men receptet har jag hittat i någon mattidning och jag minns inte vilken.

Ingredienser

  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 1½ dl socker
  • 1 ägg
  • 150 g vetemjöl
  • Smör till formen
  • Ströbröd till formen
  • Fyllning
  • 4 medelstora syrliga äpplen
  • 2 msk socker
  • 1 msk kanel
  • Tillbehör
  • Vaniljsås eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Mixa smöret skuret i små bitar och sockret i matberedare monterad med kniven. Tillsätt ägget och kör till en jämn massa. Tillsätt mjölet och kör tills allt blandas till en smet.
    2. Smörj och bröa en rund form, ca 1½ liter. Lägg i smeten och jämna försiktigt ut den med mjölade händer eller med baksidan av en sked.
    3. Sätt ugnen på 175 grader. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Doppa klyftorna i socker blandat med kanel. Stick ner dem tätt i smeten.
    4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kallna och skär i bitar. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben