Tårta Louise

Serverar: 6-8 portioner

Denna frusna tårta med glassig kaffekräm passar lika bra till en kopp starkt kaffe som till dessert. Låt tårtan tina något så kommer smakerna till sin fulla rätt.

Ingredienser

  • Botten
  • 2,5 dl sötmandel
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl strösocker
  • 4 äggvitor
  • Fyllning
  • 4 äggulor
  • 2 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk pulverkaffe
  • 1/2 msk mjölk
  • Garnering
  • 1 dl vispgrädde
  • Ca 50 g mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Gör bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln. Blanda mandel, ströbröd och socker. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitan i mandelblandningen. Det gör inget om det finns vita toppar kvar i smeten. Det ger volym åt bottnarna.
    2. Rita två rundlar på ett bakplåtspapper, 23 cm i diameter. Använd en rund bakform med löstagbar kant som mann (formen ska användas senare). Flytta över papperet till en plåt. Bred ut smeten i cirklarna.
    3. Grädda bottnarna mitt i ugnen 20-25 minuter. Lossa bottnarna. Låt dem kallna på galler.
    4. Gör fyllningen: Vispa äggulor, flor- och vaniljsocker pösigt med elvisp. Vispa grädden för sig i en skål. Lös upp kaffepulvret i mjölken. Rör ner kaffeblandningen i äggvispet. Blanda ner grädden.
    5. Lägg en botten i bakformen. Bred ut kräm på bottnen. Lägg den andra bottnen ovanpå krämen. Tryck till lite lätt så att bottnen ligger tätt mot fyllningen. Låt tårtan stå i frysen, 5-6 timmar eller över natten. Låt den stå i kylen ca 30 minuter före serveringen.
    6. Gör garneringen: Vispa grädden. Lägg upp tårtan på ett serveringsfat. Spritsa grädden som ett gallermönster på tårtan och hyvla över chokladen.

    Liknande recept

    3.8
    2 h 30 min
    6-8
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben