Denna frusna tårta med glassig kaffekräm passar lika bra till en kopp starkt kaffe som till dessert. Låt tårtan tina något så kommer smakerna till sin fulla rätt.
Ingredienser
Botten
2,5 dl sötmandel
1 dl ströbröd
2 dl strösocker
4 äggvitor
Fyllning
4 äggulor
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 tsk pulverkaffe
1/2 msk mjölk
Garnering
1 dl vispgrädde
Ca 50 g mörk choklad
Instruktioner
- Gör bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln. Blanda mandel, ströbröd och socker. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitan i mandelblandningen. Det gör inget om det finns vita toppar kvar i smeten. Det ger volym åt bottnarna.
- Rita två rundlar på ett bakplåtspapper, 23 cm i diameter. Använd en rund bakform med löstagbar kant som mann (formen ska användas senare). Flytta över papperet till en plåt. Bred ut smeten i cirklarna.
- Grädda bottnarna mitt i ugnen 20-25 minuter. Lossa bottnarna. Låt dem kallna på galler.
- Gör fyllningen: Vispa äggulor, flor- och vaniljsocker pösigt med elvisp. Vispa grädden för sig i en skål. Lös upp kaffepulvret i mjölken. Rör ner kaffeblandningen i äggvispet. Blanda ner grädden.
- Lägg en botten i bakformen. Bred ut kräm på bottnen. Lägg den andra bottnen ovanpå krämen. Tryck till lite lätt så att bottnen ligger tätt mot fyllningen. Låt tårtan stå i frysen, 5-6 timmar eller över natten. Låt den stå i kylen ca 30 minuter före serveringen.
- Gör garneringen: Vispa grädden. Lägg upp tårtan på ett serveringsfat. Spritsa grädden som ett gallermönster på tårtan och hyvla över chokladen.
Liknande recept
Kommentarer (0)