Tårta med Baileysgrädde

Serverar: 10 portioner

Om du har lite Baileys kvar i barskåpet är detta ett utmärkt recept där du kan använda den irländska likören. Tårtan ser ut som ett riktigt konditorbakverk.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 1 dl aprikosmarmelad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk Baileys likör
  • 1 msk strösocker
  • Mandelkross
  • 50 g hackad mandel
  • 1 dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen på svag värme i en kastrull. Vispa smör och socker vitt och poröst. Rör sedan ner äggen, ett i taget. Rör även ner den smälta chokladen samt mjöl och bakpulver.
    2. Smöra och mjöla en form, ca 20 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna.
    3. Gör mandelkrosset. Hacka mandeln fint, med eller utan skal. Smält sockret i en vid panna under omrörning. Rör försiktigt ner den hackade mandeln när sockret är ljusbrunt.
    4. Olja ett bakplåtspapper. Häll ut blandningen på pappret och låt det stelna. Krossa sedan mandelsockret i små bitar.
    5. Dela bottnen i två delar och bred rikligt med aprikosmarmelad på den ena delen.
    6. Vispa grädden och smaksätt den med Baileys och socker. Bred ut 1/3 av gräddkrämen över aprikosmarmeladen och lägg på tårtlocket.
    7. Bred ut resten av gräddkrämen på tårtlocket och runtom tårtan. Garnera till sist tårtan med mandelkrosset.

    Liknande recept

    3.8
    2 h 30 min
    6-8
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben