Tårta med citruskräm

Serverar: 10 portioner

Denna friska tårta smakar ljuvligt tillsammans med sommarbär. Den mår bara bra av att bakas en dag i förväg - något som brukar uppskattas inför stora kalas.

Ingredienser

  • Botten
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk finrivet skal av apelsin
  • 1 msk finrivet skal av citron
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 125 g rumstempererat smör
  • 4 äggulor
  • 1 dl mjölk
  • ½ dl koncentrerad apelsinjuice
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • Fyllning
  • 4 äggvitor
  • 2½ dl strösocker
  • 250 g rumstempererat smör
  • ½ dl citruslikör
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • ½ liter jordgubbar
  • ½ dl hallon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform, 24-26 cm i diameter.
    2. Mixa socker, apelsinskal och citronskal i en matberedare med kniven isatt. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt.
    3. Vispa smör och citrussocker poröst. Tillsätt sedan äggulorna, en i taget. Vispa blandningen luftig.
    4. Blanda ner 1/4 av mjölblandningen. Tillsätt sedan mjölk, apelsinjuice, citronsaft och resterande mjöl.
    5. Häll smeten i formen och grädda 35-40 minuter. Låt kakan svalna och dela den sedan i två bottnar.
    6. Förbered fyllningen medan kakan gräddas. Värm äggvitor och socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa kontinuerligt tills sockret smält. Har du en termometer så kan du kontrollera med den. Temperaturen ska vara cirka 70 grader.
    7. Häll äggvitesmeten i en skål och vispa den tjock och blank. Vispa tills den blir kall. Tillsätt smöret medan du vispar, en matsked åt gången. Tillsätt likör och citronsaft. Vispa till en fluffig smett. Ställ krämen i kylen cirka 30 minuter.
    8. Bred 1/3 av krämen på den ena tårtbottnen. Lägg på toppbiten och fördela resten av krämen ovanpå och runt kakan. Dekorera med jordgubbar och hallon.

    Liknande recept

    3.8
    2 h 30 min
    6-8
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben