Tårta med körsbär

Sommarens smarrigaste tårta med chokladgrädde och körsbärskompott.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 250 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Tårtan
  • 200 g körsbär
  • Dekoration
  • Ca 100 g körsbär, med skaft
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ -1 dl flagad, rostad mandel
  • Chokladsås
  • ½ dl kakao
  • ½ dl socker
  • ½ dl vatten
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform, 1½ liter, ca 20 cm i diameter.
    2. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och lägg i en skål. Tillsätt smöret och rör smeten porös. Använd gärna en matberedare. Skilj gulor och vitor. Tillsätt gulorna i smeten.
    3. Blanda mjöl och bakpulver för sig och rör ner i blandningen, lite i taget. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Bred ut smeten i formen.
    4. Grädda ca 30 minuter långt ner i ugnen. Ta ut kakan och låt svalna. Tårtan kan frysas och håller sig bra upp till 3 månader.
    5. Dela tårtan i två bottnar med en lång vass kniv. Lägg den ena bottnen på ett fat. Kärna ur 200 g körsbär. Hacka dem grovt och bred ut hacket på den första bottnen. Lägg den andra bottnen över. Placera en skärbräda och en tyng över och ställ i kylen ca 1 timme.
    6. Vispa grädden och bred över tårtan. Ringla över chokladsåsen. Kasta på mandelflarnen och lägg till sist en vacker liten hög med körsbär på tårtan som kronan på verket.

    Liknande recept

    3.8
    2 h 30 min
    6-8
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben