Tjälknöl - den absoluta bästa

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 5 timmar

Detta är det absoluta bästa tjälknölsreceptet. Har provat många! Detta blir kalas!. Mört och saftigt - endast 5 timmar i ugn och därefter "mogna" i en god buljong. Bra buffémat.

Ingredienser

  • 1 kg benfri ren- eller älgstek
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1-1 ½ liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 skivad rödlök
  • 10 enbär
  • 1 -2 tsk torkad timjan
  • 5 persiljekvistar
  • Instruktioner

    1. Lägg den frysta ren eller älgsteken i en form och sätt in i ugnen på 100 grader. Låt den stå inne i 5 timmar.
    2. Koka upp buljongen, vatten med kryddor, lök och kryddgrönt. Lägg steken i den kokande buljongen och tag grytan från plattan. Låt steken kallna i buljongen.
    3. Skiva upp tjälkölen tunt och servera med förslagsvis potatisgratäng, potatissallad eller stuvad potatis med pepparrotsrasp, broccoli och rårörda lingon,

    Liknande recept

    4.6
    1 h 15 min
    6-8
    338
    4.9
    20-25
    6

    Kommentarer (5)

    wivson 27 september 2009

    Hej! Har serverat denna tjälknöl i afton som en rätt av 3 på vår populära söndagsbuffé vid Solviks folkhögskola. Den blev kanongod! Vi serverade en lingon aioli till. REKOMENDERAS!

    lena___83 10 augusti 2011

    Hur länge bör den ligga i buljonen?

    carolalena 10 augusti 2011

    Tjälknölen skall kallna i buljongen. När den kallnat, ta då upp den. Skall den serveras samma dag så skiva upp den. I annat fall rulla in den i folie och lägg i kylen tills den skall serveras (inom några dagar) alt i frysen.

    victea 14 augusti 2011

    Går det lika bra med vildsvinsstek eller hjortstek tror du. Jag har det i frysen och tänkte använda det till buffè nästa helg. tycker att ditt recept låter jättegott. Kram victea

    Forsen 26 november 2011

    Hej, erkänner att jag var lite tveksam, men den var klart saftigare och bättre än "vanlig" tjälknöl, så toppbetyg och ett recept att återkomma till, tack!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben