Tjälknöl på färsk skinka

Serverar: 8-10 portioner

Jag tycker att "knölen" blir godare på färsk skinka, jag serverar med en vitlöksdoftande potatisgratäng och bearnaisesås.

Ingredienser

  • 1-1½ kg djupfryst skinkstek
  • Lagen
  • 1 liter vatten
  • 3/4 dl salt
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk krossad svartpeppar
  • 1-2 tsk timjan
  • Ett smulat lagerblad
  • Instruktioner

    1. Lägg det djupfrysta köttet i en ugnssäker form, sätt formen på galler i nedre delen av ugnen. Låt köttet stå i 10 - 12 timmar i 75-100 grader.
    2. Koka lagen i 3-4 minuter, låt svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke eller en rymlig fryspåse, häll över lagen. Lagen ska täcka köttet. Låt det svalna lite, ställ sedan i kylskåpet i cirka 5 timmar.

    Liknande recept

    Kommentarer (6)

    lenastephanopoulos 27 december 2007

    Låter väldigt gott! Det ska jag pröva. En ny variant, som jag inte har tänkt på. Säkert mmmm.........

    ken42 18 mars 2009

    Hej, jag har en skinka från en halv gris i frysen. Det får bli en jätte tjälknöl. Någon som har en idé om hur lång tid det kan ta?

    Lena 15 april 2009

    Hejsan!!! Jag gjorde denna nu till påsk och den blev helt guddomlig.. Alla åt och tog mer... Mtcket saftigare än den vanliga på nötstek eller älg... Tusen tack mvh Lena

    Bumbis 20 november 2010

    Fanstastiskt saftigt och gott. Jag kommer nog inte att göra tjälknöl på nötkött någon mer gång, detta var mycket bättre. Jag kommer nog att ha lite mer kryddor i lagen nästa gång.

    justxclusive 18 oktober 2011

    Rubriken är "Tjälknöl på färsk skinka" men i receptet står "djupfryst skinkstek"...??? Är tiden i ugn densamma oavsett om köttet är fryst eller färskt? Letar recept eftersom jag sett ett erbjudande om skinkstek för 49:90/kg och blev lite förvirrad av detta...

    mylte 27 september 2013

    Jättegod! Rekommenderas

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben