Jag tycker att "knölen" blir godare på färsk skinka, jag serverar med en vitlöksdoftande potatisgratäng och bearnaisesås.
Ingredienser
1-1½ kg djupfryst skinkstek
Lagen
1 liter vatten
3/4 dl salt
1 tsk socker
½ tsk krossad svartpeppar
1-2 tsk timjan
Ett smulat lagerblad
Instruktioner
Lägg det djupfrysta köttet i en ugnssäker form, sätt formen på galler i nedre delen av ugnen. Låt köttet stå i 10 - 12 timmar i 75-100 grader.
Koka lagen i 3-4 minuter, låt svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke eller en rymlig fryspåse, häll över lagen. Lagen ska täcka köttet. Låt det svalna lite, ställ sedan i kylskåpet i cirka 5 timmar.
Låter väldigt gott! Det ska jag pröva. En ny variant, som jag inte har tänkt på. Säkert mmmm.........
ken4218 mars 2009
Hej, jag har en skinka från en halv gris i frysen. Det får bli en jätte tjälknöl. Någon som har en idé om hur lång tid det kan ta?
Lena15 april 2009
Hejsan!!! Jag gjorde denna nu till påsk och den blev helt guddomlig.. Alla åt och tog mer... Mtcket saftigare än den vanliga på nötstek eller älg... Tusen tack mvh Lena
Bumbis20 november 2010
Fanstastiskt saftigt och gott. Jag kommer nog inte att göra tjälknöl på nötkött någon mer gång, detta var mycket bättre. Jag kommer nog att ha lite mer kryddor i lagen nästa gång.
justxclusive18 oktober 2011
Rubriken är "Tjälknöl på färsk skinka" men i receptet står "djupfryst skinkstek"...???
Är tiden i ugn densamma oavsett om köttet är fryst eller färskt? Letar recept eftersom jag sett ett erbjudande om skinkstek för 49:90/kg och blev lite förvirrad av detta...
Låter väldigt gott! Det ska jag pröva. En ny variant, som jag inte har tänkt på. Säkert mmmm.........
Hej, jag har en skinka från en halv gris i frysen. Det får bli en jätte tjälknöl. Någon som har en idé om hur lång tid det kan ta?
Hejsan!!! Jag gjorde denna nu till påsk och den blev helt guddomlig.. Alla åt och tog mer... Mtcket saftigare än den vanliga på nötstek eller älg... Tusen tack mvh Lena
Fanstastiskt saftigt och gott. Jag kommer nog inte att göra tjälknöl på nötkött någon mer gång, detta var mycket bättre. Jag kommer nog att ha lite mer kryddor i lagen nästa gång.
Rubriken är "Tjälknöl på färsk skinka" men i receptet står "djupfryst skinkstek"...??? Är tiden i ugn densamma oavsett om köttet är fryst eller färskt? Letar recept eftersom jag sett ett erbjudande om skinkstek för 49:90/kg och blev lite förvirrad av detta...
Jättegod! Rekommenderas