Tobbes frukostbröd

Serverar: 20-25 portioner

Ett härligt och mättande osötat bröd, lite kompakt men fullt med fibrer. Ett utmärkt bröd att börja dagen med.

Ingredienser

  • Gröt
  • 4 dl havregryn
  • 8 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • Deg
  • 50 g margarin eller smör
  • 2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk hel kummin
  • 2,5 liter vetemjöl
  • Pensling
  • ägg
  • blå vallmofrön
  • Instruktioner

    1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
    2. Stöt kummin i en mortel.
    3. Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
    4. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
    5. Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
    6. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
    7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
    8. Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
    9. Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
    10. Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
    11. Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
    12. Ta ut och låt svalna på galler under duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    GodareMat 12 mars 2008

    Ett tips... Kör brödet 20 sekunder i mikron innan du delar det så blir det saftigt och gott...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben