Torpets läckra äppelpaj

Serverar: 6 portioner

Citronen hjälper till att lyfta denna äppelpaj till högre höjder. Underbar smak!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 4 st äpplen
  • 1/2 st citron, rivet skal
  • Till servering
  • Vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Pajskal: Smula smör och mjöl blanadat med saltet. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila kallt en stund och kavla, eller tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet i 225 grader.
    2. Fyllning: Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Riv äpplena grovt och blanda i citronskal.
    3. Blanda frukten med äggsmeten och häll fyllningen i pajskalet. Om du har deg kvar kan du t. ex göra en blomma i mitten i mitten på pajen. Grädda pajen mitt i ugnen i 225 grader, ca 25-30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    meimon 10 januari 2009

    Mmm...väldigt god, men jag saknade kanelen, kommer lägga till det nästa gång. Tack för ett annars jätte gott recept!!

    hartmut21 30 oktober 2011

    Bakade pajen igår och den blev mycket omtyckt. Använde varken citron eller kanel bjöt bara på självgjort vanillsås. Det blir 5 poäng

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben